10/10/30 – Tribute: Janis Joplin

janis_A3_lowres

Tribute: Janis Joplin
When
Saturday, October 30, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
”I’m one of those regular weird people” - Janis Joplin
Lördagen 30 oktober
Kl.18-01
20 år // 60 kr
Med stöd av ABF Stockholm

”I’m one of those regular weird people” är kanske de första ord som skulle ha kommit ur Janis mun om hon i egen person intagit Högkvarterets scen. Men Janis är ännu en musikikon som dog ung. Dock är detta faktum nog det minst intressanta med Janis, så när Högkvarteret 40 år efter hennes dödsdag väljer att dedikera en hel kväll till Janis är det med fokus på det hon är värd att minnas och hyllas för – det rebelliska och genialiska konstnärskapet. Lördagen den 30 oktober bestiger Janis allas vår lilla röda scen som bara Janis någonsin kunnat. Utan att be om lov. Utan att be om ursäkt. Alltid med kärlek till alla regular weird people som hon själv.

Janis hade dykt upp nere i källaren. Säkerligen sen. Begärt en flaska Southern Comfort. Slagit sig ned vid ett bord alldeles vid scenen. Utan att försöka blivit mittpunkten för allt. Janis hade uppmuntrat oss att inta scenen. Begärt att vi haft något att säga. Och hjälpt oss säga det med känsla. Janis med fötterna på det schackrutiga golvet med en plym av hår och hippie-psykadeliska kläder hade inte liknat någon annan. Bara genom sin närvaro hade hon visat oss att motstånd är allt det lilla och allt det stora samtidigt. Hon hade sparat de svåra stora orden och istället visat oss genom handling, genom rösten, genom sin uppenbarelse, genom sin ovilja att någonsin anpassa sig, att förändring och frihet kostar men att det är värt varje bloddrypande svettig tår. Hon hade tagit ytterligare en klunk av sin Southern Comfort, och med vibrerande stämma väst i mikrofonen:

”It's hard to be free but when it works, it's worth it!”

Janis skulle ha rest långt för att göra oss sällskap. Från en kvävande uppväxt i den lilla Texas-staden Port Arthur, via universitetsstudier i konst i Austin, via den mest kreativa tiden i Haight Ashbury kvarteren i San Fransisco, via den stora scenen i Madison Square Garden i New York, till en liten undanskymd scen i Stockholms underjordiska valv. Hon hade kommit. Hon hade delat med sig av sig själv. Hon hade gett lite för mycket. För att hon inte kunde göra något annat. Hon hade tittat varje en av oss djupt i ögonen och sagt:

”On stage I make love to twenty five thousand people; and then I go home alone.”

Mest av allt hade Janis firat med oss. Levt lite mer och genom det låtit oss för en kväll leva lite mer. Leva som de vi är genom musiken. Kanske hade Janis avslutat hela kvällen med att bara ackompanjerad av en gitarr sjunga ”Little Girl Blue”. Kanske hade Janis sista ord till oss varit.

”Don’t compromise yourself. You are all you’ve got.”

-----------------------------------------------

PROGRAM

Janis Joplin var ingen utom sin egen. Så när Högkvarteret bestämde sig för att hylla Janis bjöd vi in åtta stycken egensinniga artister och konstnärer för att tolka Janis. Vi ville inte att de skulle försöka likna Janis, för Janis liknade ingen. Istället bad vi om deras ord, deras tankar, deras egensinnighet. Lördagen den 30 oktober bjuder de in dig att ta del av resultatet. Sju timmar, och åtta ordinary weird people på och bakom scen:

18.15 ”Festival Express”. 2004, 90 min.
Sommaren 1970 samlades några av dåtidens största artister på ett chartrat tåg och reste genom Kanada. När de stannande spelade de gratiskonserter och däremellan jamade och festade de loss på tåget. Janis Joplin var en av artisterna på tåget, som kom att kallas ”Festival Express”. Festival Express blev ett sådant där mytomspunnet "larger than life" musikevent. Rykten började gå om att tågresan hade blivit filmad. Och mycket riktigt, 1994 upptäcktes filmrullarna - i mycket god kvalité. Nu har det blivit filmen "Festival Express", där vi får följa Janis och hennes kompanjoner, på psykadeliska jam sessions, på tågresan, på elektrifierande uppträdanden på scen. ”Festival Express” är ett stycke musikhistoria som Janis Joplin stod i centrum av.

19.45 Ebba Hemberg
”Jag är konstnärlig ledare på Högkvarteret, bland annat. För Janis-kvällen i synnerhet. Jag fick en Janis Joplin skiva av min pappa när jag var 10 år. Han reste mycket under min barndom och var ofta frånvarande. Janis blev som min hemlig vän, som jag lyssnade på och talade med. Janis blev bara min. Åren efter läste jag allt jag kom över om Janis. Lånade biografier på biblioteket, spenderade timmar letandes efter bilder och berättelser om Janis och slutet av 60-talet. Allteftersom jag blev äldre blev Janis desto viktigare för mig. Janis har alltid uppmuntrat mig att gå min egen väg. Att inte lyssna på alla andra. Att göra det som är rätt för mig - inte rätt för andra. Så egentligen skulle jag säga att jag hyllar Janis varje dag. I allting jag gör. Den här kvällen är bara att göra det med volymen på högsta. Jag kommer anonymt att spela Janis musik i högtalarna under hela kvällen, och hoppas att jag är lika osynlig som jag är obetydlig för kraften i Janis musik, i Janis röst, i Janis budskap.”

20.00 Katharina Nuttall
”Jag är en artist och producent som i skrivande stund ligger i hårdterräng med att få färdigt mitt tredje soloalbum ”Turn me on”, som släpps under våren 2011. Utöver mina egna soloprojekt har jag bland annat producerat artister som Ane Brun och skrivit filmmusik. Egentligen har jag ingen relation till Janis Joplin. Med jag ser det som en utmaning att få inta scenen och tolka hennes musik, blanda det med mitt eget, mötas i blandningen med Frida Selander, och se vad som kommer ut på andra sidan.”
www.katharinanuttall.com

20.30 Frida Selander
”Jag nötte på vår begagnade VHS-spelare med en dokumentär från Woodstockfestivalen 1969. Det var mitt första möte med Janis. Hon var cool. Jag var 14. Jag grämde mig att jag föddes 1981 och inte 1951. Janis är inne i musiken, med hela sin kropp och sin själ är hon där mitt i, hon är kosmisk och vibrerande. Det är där jag vill vara, med Janis. När jag inte hyllar Janis skriver jag låtar, framför låtar, repar låtar, funderar på låtar, spelar in låtar. Snart kommer en ny platta och jag bor i Umeå.
www.fridaselander.com

21.30 Elias Åkesson
”Jag har egentligen inte haft någon vidare relation till Janis. Jag har både älskat rösten bakom Mercedes Bentz, men har även stört mig på den kraxande galningen som liksom vägrar låta någon lyssna på henne ifred. Janis kräver väldigt mycket uppmärksamhet. En blir nästan trött av att lyssna på henne. En sitter på spänn och undrar vad hon ska ta sig till. Hon är galen, vild och trasig. Hon låter som en som kastar sig handlöst ut. Jag skulle vilja vara lite mer som Janis. Så. Om man säger såhär. Hur skulle Janis Joplin låtit om hon varit en vit strejt medelklassman med skägg och sotarmössa på Götgatsbacken? Frågan är egentligen helt ointressant, men när man ändå har chansen kanske man borde prova. Och jag skrev en gång en låt som heter ”I wish”. Nu när jag går igenom Janis texter märker jag att jag undermedvetet inspirererats av hennes Mercedez Benz när jag skrev den. Så vi kanske inte är så olika ändå, jag och Janis. Jag lovar inget annat än att tolka Janis på mitt sätt, med så mycket respekt för den galna damen jag bara kan. Mest av allt vill jag nog se vad Janis kommer göra med mig. Jag inbillar mig att jag kan få tillgång till hennes kraft om jag bara sätter mig in henne. Låt mig prova. I bästa fall möts vi nog på mitten.”
www.eliasandthewizzkids.se

22.15 Imri Sandström
”Janis var en av de vargar som tog mig genom tonåren. Den 30 oktober vill jag hylla Janis för att överbrygga tid och rum. Alltså. Jag tror att man kan det med musik, kärlek och identifikation. Jag kommer att hylla Janis med min sång och mina ord. När jag inte hyllar Janis är jag en konstnär som återigen är bosatt i Malmö, efter ett år av Stockholm. Jag jobbar med performance, video, text, ljud och har även ett band, Kids of the Ranch.
www.kidsoftheranch.com
www.imrisandstrom.com

22.20 Edda Magnasson
Jag heter Edda Magnason, jag är artist och kompositör med piano och sång som huvudinstrument. Jag trodde inte att jag hade någon särskild relation till Janis Joplin förrän jag satte mig ner och spelade några av hennes låtar. Liksom alla dom stora legenderna kan man knappast undgå att ha dom någonstans i medvetandet eller i det undermedvetna. För mig symboliserar Janis Joplin, precis som Nina Simone, både råstyrka och känslighet på samma gång. Att våga sticka ut i den tidens Texas, och hennes kamp mot rasism, är en stor inspirationskälla, ett stöd från en svunnen tid.
www.eddamagnason.com

23.00 Lotta Axelsson
Jag har två kärleksbarn, bandet Vicious Irene, där jag står för sång, gitarr och bas, samt Popkollo. I min tonår kom Janis in i mitt liv, först genom en greatest hits-skiva sen i form av en gigantisk plansch som täckte hela min dörr i flickrummet. Hon satt där och flinade åt mig varje dag, som en kompis. Hon hade lockigt hår precis som jag, sjöng som uttryck för livets alla konstigheter, kände sig ensam och var vilsen i sina kärleksrelationer. Lixom hej kompis, det är fan inte lätt (att vara tonåring).
www.viciousirene.com
www.popkollo.se/

23.45 Silvana Solo
”Jag är rappare. Ända sen dagen jag lärde mig skriva. Jag släppte nyligen min första EP, på den finns åtta låtar utav hundratals jag skrivit. Jag är inte uppväxt med Janis och har inte heller lyssnat mycket på henne under senare år. Ikväll hyllar jag musiken och en stor artist. Kärleken till musiken är anledningen till varför jag väljer att skriva texter. Känslan av att ha skrivit en rad som träffat rätt går inte att beskriva i ord, så jag låter raderna tala för sig själva. Till hyllningen av Janis har jag valt 7 av hennes låtar och sammansatt de bästa raderna till en låt. Den ska jag rappa. Nu. Jag heter Silvana Solo.”
www.myspace.com/silvanasolo

« Back to the calendar

10/10/29 – Soultrain på Rosa Drömmar

Soultrain på Rosa Drömmar
When
Friday, October 29, 2010
6:00pm - 25+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Mogen-disko & Rosa Drömmar
Fredag den 29 oktober
Kl.18-01
25 år // 60 kr (fri entré till 19.30)
Med stöd av ABF Stockholm

SOULTRAIN
Oavsett om de är lurviga eller inte kommer de att svänga ikväll! Damma av dina dansskor och kom och lär dig de skönaste movesen från 70-talet. Vår instruktör Sofia visar vägen till snygga dans-steg som alla kan lära sig, inspirerade av soulens storhetstid. Sofia har tränat waacking för Brian Green, Archie Burnett och pionjären, soultraindansaren Tyrone “the bone” Proctor – som även gav henne tillåtelse att undervisa i waacking. Hon är en av grundarna till kompaniet P*fect som inte bara dansar utan även arrangerar dans events, workshops m.m. Hon har varit med på olika shower, event bl.a. Juste debout (Paris), förband till Lady Gaga, Idol, Carnival (New York), och koreograferat till Hanna Lindblad i Melodifestivalen.På Rosa Drömmar kommer hon lära dig A L L T du behöver veta och kunna rörande SOULTRAIN. När alla är redo får testar våra kunskaper i ett Soultrain. Groovey! Börja peppa redan nu, klicka på länken under bilden!

Kl.20.00 DANSSKOLA; bli vägvisad genom Soultåget och kom ut på andra sidan med en själ snäppet more groovy.

Hela kvällen snurrar diskokulan och våra house-DJ:s Sailorboy och Världsbanken spelar sina hittigaste plattor.

Mogen-disko!
Att börja skrida över 30 år, in mot 40 och 50 år, innebär för många att känna sig som mellan två världar. Inte längre ung och snärt, knän som värker, ryggslut som ömmar och det mesta börjar kännas lite för trångt, lite för varmt, lite för moget helt enkelt. Men du är inte heller gammal och sugen på att fastna i soffan framför TV:n. Rosa Drömmar hävdar att detta utanförskap är värt att utmana. Därför har vi instiftat traditionen ”Mogen-disko”, disko för oss över 25 år. Inte längre ska vi bli bortputtade från dansgolvet, eller känna att våra höfter inte svänger lika snabbt som alla andras. På Rosa Drömmar, en kväll i månaden på Högkvarteret, är det disko för alla över 25 år.

Ps. Vill du ha information om Qlub Rosa Drömmar skickad till dig? Gå med i vår klubb på Facebook eller skicka ett mail till qlubrosadrommar[at]gmail. com så lägger vi till dig på vår maillista.
www.qlubrosadrommar.se

« Back to the calendar

10/10/28 – Releasefest för Skamlöst

skamlostfest

Releasefest för Skamlöst
When
Thursday, October 28, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Skamlöst-fest Charlie by Kabusa förlag
Torsdag 28 oktober
Kl.18-00
Gratis // 18 år

Yes! VI firar att äntligen är den här – Charlie by Kabusas erotiska novellsamling Skamlöst.

Kl.20 Erotisk Läsning i Salongen
Charlie är ett nystartat förlag som har fattat att världen och samhället förändrats och förändras. Vi ger ut litteratur som vill ge nya perspektiv, nya hållningar och nya sätt att se på världen. Litteratur med queer-, hbt- och genusinriktning som förmedlar självklarheten i att det finns alla möjliga former av identiter, sexualiteter och livsval.
www.charliebykabusa.se

Författare som spelar sexig musik och böcker till skamligt lågt pris bjuder aftonen på erotisk läsning och även annan underhållning...

Välkomna!

« Back to the calendar

Gubb och Tantafton

Gubb och Tantafton
When
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Gubb och Tantafton
Torsdag den 18 november
Kl.18-00
18 år // 40 kr

« Back to the calendar

10/10/27 – Tantsnusket tar över gubbkvällen

gubbkväll - bild

Gubb och Tantafton
When
Wednesday, October 27, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Tantsnusket tar över gubbkvällen
Kl. 18 – 00
18 år // 20 kr
Klädkod: Snusktant/gubbe i fri tolkning
Med stöd av ABF Stockholm

Gubben har fått många kvällar på Högkvarteret. Denna kväll får gubben sitta i baksätet. Med, men lite i skymundan. För denna afton är för tanten. En afton att hitta vår inre lite småsura men egentligen förfärligt godhjärtade och något ensamma tant. En afton att möta andra tanter och tillsammans återupptäcka och reclaima tantsnusket.

Tantsnusket har sedan Högkvarterets begynnelse täckt bardisken, och lindat in menyerna. Denna kväll lyfter vi fram och upp snusket. Tantsnusket som symbol. Tantsnusket som praktik. Tantsnusket som litteratur. Tantsnusket i alla dess skiftningar och figurer. Vi kommer belysa det lite hemliga och småskamliga snusket vi alla ägnar oss åt i någon form. Som nattmackan med alldeles för mycket av det goda på som vi inte vill att någon ska ertappa oss med. Och om vi blir påkomna vill vi att tystnaden ska råda. Vi ska dra fram sexsnusket i ljuset. Det härligt kittlande och förbjudna snusket som frodas lyckligt hos tanten. Vi ska hylla tanten och snusket hela aftonen lång.

Kl.18.00 Eftersom snusktanten alltid gör lite fel, kommer hon också lite för tidigt för sitt eget bästa. Denna afton hyllas hon för alla sina brister, och belönas som tidig besökare med myspriser i baren på vin, sherry och mat tills kl 20.

Kl.20.00 DJ En riktig tant
DJ En riktig tant, a.k.a. Natalie Edman, är en tant som gillar snusk, som dessutom har en fallenhet för snusktantig musik, av, med och för tanter. Kan det bli bättre? Nej. Tillsammans med husgubben Ebba bjuder de på ljuva toner av tanter och gubbar, hela kvällen lång.

Kl.20.30 När det visade sig att det var hög tid för tanten att stoltsera med sitt snusk ställde vi oss frågan - vilka tanter ska leda vägen i detta magiska utforskande? Stigen ledde oss till Arena Baubo, den polyfona arenan för scenkonst som under hösten intagit den stockholmska scenkonstsfären med sin uppsättning om populärlitterär kåthet. 20.30 bjuder de på ett utdrag ur sin föreställning ”Tantsnusk”, och ett massornament där vi alla får läsa det snuskigaste av tantsnusket – Harlequin. Dessutom, för dig som missar utdraget eller för dig som vill ha mer, ännu mer, hittar du Arena Baubo suktandes på guldsoffan i hörnet mest hela kvällen, läsandes ur Harlequinfavoriter. Slå dig ner, låt dig vaggas in i takt till kön och hjärta, sitt nära, sitt så lyssna så länge du vill. Arena Baubo längtar efter dig…

Dessutom:

- dresscode snusk-tant/gubbe i fri tolkning.

- Tantkakor och sherry och framåt elva snåret ett snuskigt härligt glas bubbel – eller en hel flaska för tanten kommer vid det laget ha släppt på pretentionerna och släppt lös sitt snusk.

- Eftersom gubben fortfarande är välkommen, ja liksom ett obligatorium nästan, serveras det som vanligt även gubbröra på knäcke och rökig whiskey. Och gubbarnas försiktiga och lite staplande pardans eller egen dans i ett hörn uppmuntras, likaså något förvirrade men djupa samtal över Högkvarterets guldlackade bord.

Alla tanter och gubbar välkomnas i källaren - unga, gamla, någonstans däremellan, kvinnor, män, något däremellan eller helt annat, brittiska tanter, små gubbar, långa tanter - alla tanter och gubbar!

« Back to the calendar

10/10/26 – Pingisafton – äntligen återkomsten

Jan stenmark pingis fixad

Pingisafton - äntligen återkomsten
When
Tuesday, October 26, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Pingisturnering
Tisdag 26 oktober
Kl.18-00
Gratis // 18 år
Med stöd av ABF Stockholm

Pinigsafton är tillbaka, nu i en uppgraderat old school version, när vi lägger in Tävlingsmomentet samt en sprillans ny DJ och touch av svunna tider. Bordtennisen får oss att lätta på trycket, ändra attityden och känna ohämmad nostalgi till det vi aldrig upplevt. Typ 70-talet.

Se en ny stjärna födas på pingpongDJ-himlen när Amanda Liljegren "A Man" ställer sig bakom skivspelaren och flyttar oss till funkens, trummorna och även orgels land. Äntligen tillbaka är också vår pingpongDJ-legend Daniel Jangmyr!

Kl.19 UPPVÄRMNING
Super sportslig vanlig pingis OCH ANMÄLAN senast kl.19 för turneringen. Anmälan på plats!

Kl.20 PINGISTURNERING
En och en, två och två eller rumpan-rundan, turnering ska det bli! På med svettabsorberande pannbandet nu kör vi!

Bild: Jan Stenmark

« Back to the calendar

10/10/23 – Så Dansade Zarathustra

så dansade rätt

Så Dansade Zarathustra
When
Saturday, October 23, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Så Dansade Zarathustra
Lördag 23 oktober
Kl.18-01
40 kr // 20 år

Parker ligger övergivna och oktobervindar biter mjuka kinder och viner runt slokande öron. Men misströsta inte kamrat, fly frostnupna kvällen och smyg ner till värme, dans och sköna toner i Söders finaste källare istället...

För Klubb Så Dansade Zarathustra gästar bästa Högkvarteret och du är bjuden på galejet med Tema: mustasch!

Kl.21 Live: HARRY FLORETTE
Harry Florett är en sjönsjungande trojka med Lisa Partby, Jenny Lejeborg och Fina Sundqvis som bjuder på performanceartade låtar om allt från rulltrappor till Patrick Swayze
http://www.myspace.com/harryflorett

Utöver Team Zarathustra huserar Berit, Billie och Linda bakom skivspelarna! Indie/nostalgi/elektronica/överaskningar!

Kom och kalasa med oss!

« Back to the calendar

10/10/22 – Rah Rah Replica

REPLICA AFFISCH 22_10

Rah Rah Replica
When
Friday, October 22, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Rah Rah Replica
Fredag 22 oktober
Kl.18-01
20 år

Rah! Rah! Replica! presenterar stolt en jäkligt lo-fi happening. Som alltid Kvinnor på scen, kvinnor bakom scenen och kvinnor i högtalarna. Vi kommer att få er att skrika som små flickor!

Kl.18.00 DUBBELVERNISSAGE
ELIN LUND ställer ut tavlor och MILENA AXIAK (milenasong) tar med sig miniatyrbilder från Norge.
NELLY CHAYA K COHEN presenterar FITTVIRUS hon importerat från Kanada. En rörelse med rötter i riot grrl-kulturen --> Hög smittorisk!

Kl.20.00 REPLICA vänder vax tillsammans med MARIE MARÄNG (hysteriskt rumpskak på dansgolvet är givet!) och KARIN LUNDEGÅRD (förra klubbens stora succé!) Med fast grepp på ölen i handen kan du utforska musikaliska horisonter historiskt och geografiskt i jakten på det bästa från det andra könet. Post Punk, Acid Jazz, Swing, Elektroniskt, Fados, Indie, Shoegaze, Neo-psykadelisk, Blues, Hip-Hop, Balkan, Tuggummipop, Kambodiansk rock'n'roll, Lo-fi och Kletzmer siktar ikväll för den gemene mänskans svaga punkt: kvinnor med sexiga röster.

Kl.21.30 Live: DE PÅTAGNA (STHLM)
http://www.myspace.com/deptagna
Stora känslor på svenska.

Kl.22.00 Live: MILENASONG (NOR)
http://www.myspace.com/milenasong
Milena är en Norsk/Slovensk/Kroatisk musiker och konstnär, för tillfället bosatt i Oslo. Hennes musik är som målningar av röster. Sfäriskt, magiskt med influenser av Joni Mitchell, The Books och Cat Power. Själv på scen med total närvaro skapar hon ett helt nytt rum, en ny rymd.
"Intimate songs that mix singer-songwriter ballads with otherwordly soundscapes of ambient collage and watercolor vocals"

”a little fostex tape machine and a guitar called Marina
introduced milena some time ago to the wonders of musical layering.
there she goes, with seven sisters, as she can't tape forever.”
Milenasongs musik är som en målning av röster.

Nutid: Vi har varit bota en tid, undrar ni inte var vi har varit? Stökigt i sinne, nu har vi tagit oss i kragen och sopat under mattan och ja. Här är vi nu igen, starka känslor som måste ut. Vill ni veta mer om livet, kom till mig. Till mig. Till mig. Ett tag sen: Det började med att vi hade psykiska problem. Vi såg först inget ljus i den dystra tillvaron, men senare kom vi på att vi kunde vända energin till vacker musik. Vi ville skapa både dansanta men också avslappnade melodier att växa i. Vi ser ljust på framtiden.

Kl.Sent Live: ZIRKUS LOKO-MOTIV
Kvällens poesi "Hyllningen till Ägget - för oss som sysslar med befruktning så är ägget ganska viktigt"

« Back to the calendar

10/10/21 – Salong Fronesis

Fronesis nr 34 omslag Högkvarteret ver 2

Salong Fronesis
When
Thursday, October 21, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Salong Fronesis II. Tema kampen om folket
Torsdag 21 oktober
Kl.18-00
18 år // 30 kr

Tidskriften Fronesis i samarbete med ABF och Högkvarteret kommer under hösten 2010 arrangera politisk- och samhällsteoretisk samtalssalong fyra gånger, varav tre gånger på Högkvarteret och en gång på ABF-huset (i samband med Socialistisk forum). Med hjälp av inbjudna gäster kommer vi att undersöka aktuella politiska frågor och i bästa folkbildningsanda presentera teoretiska och estetiska arbeten som kan hjälpa oss att bättre förstå vår samtid. Salongen är ett sammanhang där angelägna frågor diskuteras under avslappnade, trevliga former.

Kl.19.00 Samtal: Tema kampen om folket
Om populism och främlingsfientlighet med utgångspunkt i Fronesis rykande färska nummer Kampen om folket. Vi kommer att undersöka vad populism egentligen innebär, hur olika typer av populism kan se ut, och ser ut, runt om i världen, om det är möjligt (och önskvärt) att inte vara populistisk i en demokrati och om åkallandet av folket kan vara en progressiv strategi. Vi kommer också att tala om retoriken kring ”verklighetens folk” och om SD och orsakerna till och konsekvenserna av deras framgångar. Vi kommer att söka svaret på hur främlingsfientligheten påverkas av de etablerade partiernas politik och av den svenska och europeiska migrationspolitiken.

Medverkar i samtalet gör bland annat Anders Hellström (forskare i statsvetenskap och författare till Vi är de goda) och Petter Larsson (Journalist och politisk redaktör på Efter Arbetet) samt Elisabeth Abiri (forskare med fokus på Mänskliga rättigheter, migration och flyktingpolitik). Leila Brännström och Sofie Tornhill modererar.

Efter paus pratar Per Anders Svärd (Doktorand i Statsvetenskap) om brist, begär och behovet av syndabockar i populistisk politik. Utgångspunkten för Per Anders presentation Fienden i fantasin är Jacques Lacans och Slavoj Zizeks ideologikritik. Kvällen avslutas med att Dj Karlsson och Dj Kill Kid ger musik till folket som kan fortsätta diskustera kvällens frågor med öl eller alkoholfritt i handen

Torsdag 21 oktober 19:00, Salong Fronesis
2. Tema kampen om folket
Lördag 27 november, Salong Fronesis
3. Gästspel på socialistiskt forum
Torsdag 16 december 19:00, Salong Fronesis
4. Tema feminismens framtider

« Back to the calendar

10/10/20 – Vernissage Lundh Åstrand

vernissage gustavsamreliusgalleri lundhåstrand logga

Vernissage Lundh Åstrand
When
Wednesday, October 20, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Vernissage Galleri Lundh Åstrand
Genomförs med stöd av ABF Stockholm

Galleri Lundh Åstrand. Inte en lugn stund. Det är oktober nu och vi har den äran att presentera Gustav Samrelius och hans verk ”One year of painting”. Gustav Samrelius är född 1982 och går fjärde året på Kungliga Konsthögskolan. Gustav Samrelius arbetar med måleri som har beskrivits som hemmagjord minimalism och under perioden 20 okt-16 nov ställer han ut på Galler Lundh Åstrand.

I galleriet visas verket från kl 18:00 hela natten lång och i scenrummet från kl. 19:00 händer det mera grejer. Högis specialinbjudna Mogga spelar sina elektroniska vinylisar tills fingrarna blöder. På scen kl. 20:00 står Easy Pony (http://www.myspace.com/diggapony) som ikväll spelar musik för oss. Easy Pony, mest känd för sin performance och dans inom gruppen Diggapony, har utfört scenkonstkupper, kommenterar scenkonstscenen och ifrågasatt konventioner sedan 2007. Klockan 20:00 finner du dom inne i scenrummet nynnandes på sina klockrena, tokfina sånger.

Klockan 21:30 intar Your holy wisdom scenen. Your Holy Wisdom (http://www.myspace.com/yourholywisdom) består av Windy Fur Rundgren och Lena Bergendahl och rör sig mellan musik och performance. Tänk skog, en katt, en gren. En ring, en fisk som simmar efter sin svans, en röd orm som slickar ansikten, indianbjörnar som håller hand. Eld, soda stream power, skönheten i odjuret, dualistiska kollisionskrafter.

Det hela blir en helkväll och det kommer att kännas.

« Back to the calendar

10/10/19 – Release: Black Stars

jenny gabrielson - bildjg

Release: Black Stars
When
Tuesday, October 19, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Release: Jenny Gabrielsson Mares
Tisdag 19 oktober
Kl.18-00
18 år // 20kr

Black Stars är resultatet av hårt slit, svart blod och musikalisk instinkt. Därför stället vi till med releasefest för Jenny Gabrielsson Mares debutalbum BLACK STARS. Inspelat under våren framförallt hemma hos Katharina Nuttall. Nuttall står för inspelning, arrangemang och produktion - kom och se hur fantastiskt det blev!

Kl.20.00 Live: den underbara Peggy Sands bjuder på sånger tillsammans med piano vacker röst.

Kl.22.00 Live: JENNY G MED GÄSTANDE MUSIKER
Jenny Gabrielsson Mare är sångerska, låtskriverska och numera även skivbolagsdirektris för det egna bolaget La Petite Tempête (Den lilla stormen). Hon levererar musik med nerv & energi, alltid med passion in hjärtat & uppror i blicken med influenser så som cabaret, teater, burlesque, rock'n'roll & vackra damer. Jenny Gabrielsson Mare har uppträtt bl.a. på Europride i Oslo, på Ladyfest i Turku & vid första pridefirandet i Moskva och hon har bland annat spelat med One Very Slutty Orchestra.

Dansa får du göra till två snygga och underbara DJs - Lenny & Exploseve.

För att komma in betalar du en tjuga, för att komma in och gå hem med en skiva betalar du 80 pengar. Tjuvlyssna kan man göra på www.jg-mare.net

« Back to the calendar

10/10/16 – Hemlig Svartklubb

hemlig svartklubb

Hemlig Svartklubb
When
Saturday, October 16, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Hemlig Svartklubb
Lördag 16 oktober
Kl.18-01
20 år // 40 kr

Det är dags för höstens första Hemlig Svartklubb! Välkommen till en opretantiös prettoklubb där du som vurmar för det gothiska, det svarta, det mystiska, det blippiga, det elektroniska får ditt lystmäte. Våra eminenta dj:s spelar synth/goth/dark wave/synthpop/EBM/random mörkt och alternativt 80-tal i form av Cure, Welle, Joy Division, New Order, Funker Vogt, Bauhaus, Erasure, VNV Nation, Human League, And One, Siouxsie and the banshees, Soft cell, Front 242, Skinny Puppy, John Foxx och annan fantastisk musik.

Kl.22.00 Live på scen PIANO TV (SE). En person, ett piano. Inte så blippigt men oändligt vackert.

Dresscode? Nej, men självklart klär du dig alltid i svart! Blodrött, schackrutigt, döskallar och spets är heller aldrig fel. Vi kör även lördag 13 november och fredag 3 december. Håll utkik för uppdatering av DJs, liveband och happenings!

In every generation there is a chosen one och varje månad är det Hemlig Svartklubb. Du vet att du inte vill missa det!

« Back to the calendar

10/10/15 – Klubb Freshest

Freshest-bild rätt!!

Klubb Freshest
When
Friday, October 15, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
KLUBB FRESHEST - Gatudansklubb
Fredag 15 oktober
Kl.18-01
20 år // 50 kr

Freshest - The Evolution of Streetdance presenterar klubbkulturen som återuppstått och tagit Stockholm med storm "If you're not into voguing you're not my friend"

Den 15 oktober djupdyker vi i VOGUING med hjälp av världstunga och legendariska namn så väl som de hetaste, uppkommande. I samarbete med danskompaniet P*fect presenterar vi Benny Ninja som är overall father av det internationellt kända voguinghuset "The Legendary House of Ninja".

Kl.18.00 PARIS IS BURNING + Föreläsning med Benny Ninja
Benny bor i New York men reser världen över för att undervisa i voguing och lära oss om den kultur han lever i. Benny föreläser även runt Hbtq-frågor. Nu har turen kommit till Stockholm. Fredagen den 15 oktober kommer den levande legenden till Högkvarteret för att representera voguingkulturen i sin ursprungliga miljö - klubben.
Paris Is Burning är en dokumentärfilm regisserad av Jennie Livingston, filmad från mitten till slutet av 1980-talet. Den skildrar "the ball culture" i New York City och de subgrupper som ingick i den gemenskapen. Många anser Paris Is Burning sig vara en ovärderlig dokumentär om slutet på "Golden Age" i New York City, en tankeväckande utforskning av ras, klass och genus i Amerika

Senare bjuder Benny Ninja oss på en soloshow och du kommer även att se BROCK i ett samarbete med P*fect, Despiracy/Robin Portnoff och Sunday transit/Susanna Brock. BROCK är designern som har en karriär som dansare bakom sig och dessutom jobbar som journalist. Genom att jobba med olika typer av uttryck i sitt skapande sträcker sig BROCKs arbete från mode till konst. Viljan att blanda uttryck kommer från hennes multifunktionella bakgrund samt tron att det är genom fusion av stilar man har minst risk till upprepning och mest chans till att skapa nytt. Under KLUBB FRESHEST kommer en komprimerad version av modevisningen Readvance visas. I samarbete med Despiracy, Sunday transit och P*fect ifrågasätter och inspirerar BROCK med mode, projektioner, musik och rörelse. Om våra modereferenser försvann eller om vi kanske bara delvis mindes hur vi klätt oss fram till nu, skulle vi då utgå från de trender vi kommer ihåg eller skulle det bildas nya? Av använda kläder och gamla normer skapas nya metoder och haute couture.

P*fect är ett fashionabelt, Stockholmsbaserat danskompani med fokus på dansstilarna waacking och voguing: "The name P*fect stands for the human perfectionism. Who is perfect? And who decides? Nobody is perfect but everybody is p-fect. Human perfectionism when you try your best."

Freshest hus-dj Funky Loffe finns på plats för att spela den bästa musiken.

Läs mer:
www.thefreshestfreshest.blogspot.com
www.pfect.se

Se mer:
http://www.youtube.com/watch?v=gtMtMy0ndo0

« Back to the calendar

10/10/14 – Roses and Beans

Roses & Beans Egypt

Roses and Beans
When
Thursday, October 14, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Roses and Beans - gästar högkvarteret i dagarna två!
Torsdag 13 oktober
Kl.18-00
18 år // 60-100kr

Roses and Beans är ett politiskt tårtkalas och en privat show med vassa armbågar och mjuka hjärtan. Med rosiga kinder, flörtiga kroppar, till tonerna av tårdrypande power-ballads dunkar vi huvudet hårt i diskbänken, allt medan vi längtar efter den perfekt sötade tårtan av romantik. Till bords bjuder Tove och Dag in historiska och samtida heteropar som levt, utforskat och utmanat det sociala arrangemanget som kallas kärlek, bl a: Yoko och John, Marina och Ulay, Brad and Angelina och Dolly och Kenny.

Kl.19:30 ROSES AND BEANS - A performance about the private, the political and the pop aspects of love!
Biljettpriser: 60 kr för fattiga och 100 kr för rika. Donationer mottages varmt. Roses and Beans tar endast emot 58 personer per kväll så kom i tid för säkrad plats på föreställningen!

Kl.20:30 Konsert med Niki and The Dove!

En Bastardproduktion
Av och med: Dag Andersson och Tove Sahlin
Foto: Moa A. Thambert
Producent: Efwa-Wiktoria Rodell
www.bastardproduktion.se

Med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholm stads kulturförvaltning

« Back to the calendar

10/10/13 – Folk! How Ugly!!

Folk flyer

Folk! How Ugly!!
When
Wednesday, October 13, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Folk! How Ugly!!
Onsdag 13 oktober
Kl.18-00
18 år // 60 kr

Irina Anufrieva och Girilal Baars gör Folk! How Ugly!! Irina dansar och Girilal står för musiken i separata uppträdanden med möjliga möten dem emellan. Det handlar om rötter, om att vara sårbar, om att vilja hitta sin plats. Att ena stunden vara trädet som står stolt och starkt till att vara trädet som ruttet söker sig mot marken. En kväll i folktraditionens anda!

Kl.19.00 IRINA ANUFRIEVA
Performance artist och butohdansare, utbildad i studio på InZhest Theatre i Minsk och hos SU-EN Butoh Company i Sverige. Hon har uppträtt i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Umeå, Minsk och St.Petersburg.

Kl.19.30 GIRILAL BAARS
Tonsättare, musiker och sångare. Han har fallit i omloppsbana kring dubbelstjärnan live elektroakustisk musik och etnisk musik, lider av vokal högmod och kronisk thereminitis. Med en stark misstanke om att han hittar mest spänning i gränslandet mellan rustik tradition och förfinad abstraktion, har han skrivit och framfört flera stycken utarbetade kring gamla folksånger och elektronisk improvisation. Girilal hade nyligen premiär för Kallocain – en opera för två röster med Juha Valkeapää, och arbetar just nu med att slutföra Bokonon – ett solo oratorium med elektronik baserat på texter av Kurt Vonnegut Jr.
www.girilal.com

I samarbete med JOANNA BODZEK
Mode- och textil designer, konstnär och färgspecialist. Joanna har en examen från Beckmans designskola i Stockholm 1989-93 och en Post Graduated diploma i innovativ mönstertillskärning samt en magisterexamen från Central Saint Martins Collage of Art & Design i London 2001 - 03, i Textil för Modedesign. Hon är till största del baserad i Stockholm och har sedan 1994 arbetat med mode, textilier och konst. Sedan 2001 har Joanna forskat i färgernas symbolik och även färgers effekt på den mänskliga kroppen och sinnet - ur en filosofisk, psykologisk och känslomässig synvinkel. Forskningsarbetet har resulterat i en serie av konceptuella projekt och experiment. Började nyligen sin forskning i förståelsen av Kimono som klädesplagg och förståelsen kring emotionella stadier relaterat till hemlivet. Projektet kallar hon "This Functional Table" och är en serie av konstnärliga experiment.
www.joannabodzek.com

Partner: Intercult, http://www.intercult.se/

« Back to the calendar

10/10/12 – Roses and Beans

Roses & Beans Egypt

Roses and Beans
When
Tuesday, October 12, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Roses and Beans - gästar högkvarteret i dagarna två!
Onsdag 12 oktober
Kl.18-00
18 år // 60-100kr

Roses and Beans är ett politiskt tårtkalas och en privat show med vassa armbågar och mjuka hjärtan. Med rosiga kinder, flörtiga kroppar, till tonerna av tårdrypande power-ballads dunkar vi huvudet hårt i diskbänken, allt medan vi längtar efter den perfekt sötade tårtan av romantik. Till bords bjuder Tove och Dag in historiska och samtida heteropar som levt, utforskat och utmanat det sociala arrangemanget som kallas kärlek, bl a: Yoko och John, Marina och Ulay, Brad and Angelina och Dolly och Kenny.

Kl.19:30 ROSES AND BEANS - A performance about the private, the political and the pop aspects of love!
Biljettpriser: 60 kr för fattiga och 100 kr för rika. Donationer mottages varmt. Roses and Beans tar endast emot 58 personer per kväll så kom i tid för säkrad plats på föreställningen!

Kl.20:30 Konsert med SONGS BY SILENCE som redan gästat oss på Högkvarterets 1-års fest och med Leonard Cohen och Joni Mitchell hyllningar under Gubb- och Tantkväll. SONGS BY SILENCE hörs även ibland med sidoprojektet SONGS OF A BITCH och spelar då omtolkade Hip Hop klassiker på pianot. Men denna kväll utlovas sånger vid pianot med hjärtat utanpå bröstkorgen. Lyssna på: www.myspace.com/songsbysilence

En Bastardproduktion
Av och med: Dag Andersson och Tove Sahlin
Foto: Moa A. Thambert
Producent: Efwa-Wiktoria Rodell
www.bastardproduktion.se

Med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholm stads kulturförvaltning

« Back to the calendar

10/10/09 – Cookie Jar

cookie jar bild

Cookie Jar
When
Saturday, October 9, 2010
6:00pm - All Ages
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Cookie Jar
Lördag 9 oktober
Kl.18-01
50 kr // 20 år

Hözdpremiär på Klubb Cookie Jar innebär som sig bör - ett kakkalas fylld till bredden!

Dj Bernskort och Dj Sing-a-Long kommer slicka er rena med väletablerad rn'b och hiphop hela kvällen lång, och få era götar att skaka som gästerna på Sisqo's shakedown. Mellan vecken av röda sammetsdraperier kommer även Action Jewelry ta form och FÖR DIG förvandla gamla smycken till nya genom magi, fantasi och luzd av fantastiska smyckeskonstnärer signerade Konstfack. Vi sätter fart redan vid öppning!

Kl.19.00 Action Jewelry

Kl.23.00 Direkt importerad från Berlins renaste vagnplats uppstår den fantastiska sångerskan Amandy som tar oss med storm och får oss att sätta druvsaften i strupen. Dessutom, en live trailer av vår queeraste kärnfamiljs Breans and Roses.

« Back to the calendar

10/10/08 – The Grand New Opry

thegrandnewopry liten bild

The Grand New Opry
When
Friday, October 8, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
The Grand New Opry
Fredag den 8 oktober
Kl.18-01
20 år // 50 kr

Högkvarteret täpper till ett hål. Råder bot på en brist. Tar tag i det helt enkelt. Välkommen till Högkvarterets helt spanking new country klubb – The Grand New Opry!

Likt originalet The Grand Old Opry – den legendariska live radio showen från Nashville Tenneessee där alla som är något alls inom country uppträder – vill Högkvarterets The Grand New Opry bli country klubben alla längtat efter vare sig man varit medveten om det eller ej, platsen alla som vill vara queer-cowboys, lolita-rodeo sharp shooters, line dancers, country stjärna eller bara bära en cowboyhatt för en kväll samlas.

Kl.18.15. ANNIE GET YOUR GUN
På världspremiären bjuder vi in tillsammans med kvällens värdinna den countryikonen Annie Oakley att inleda kvällen med filmatiseringen av musikalen om hennes liv från 1950. Annie, född 1860 i Willowdell, Ohio, USA, är en av tidernas mest legendariska prickskytt, förmodligen den enda som kunnat träffa kanten på ett spelkort på 30 stegs avstånd likväl som änden på en cigarett i maken Frank Butlers mungipa. Kort sagt red hon snabbare, sköt hon skarpare och var hon tuffare än alla manliga cowboys tillsammans.

Se den riktiga Annie Oakley skjuta här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Annie_Oakley_shooting_glass_balls,_1894.ogg

Kl.20.30 Texas Gay Rodeo (Anna Wahlgren)
Anna Wahlgren, fotograf från Malmö, bekantade sig genom sin lins med platser och begär långt bortom det tillåtna, bland icke-heterosexuella och icke-köns-komfortativa cowboys och cowgirls på gaysexuella rodeos i USA. På världspremiären av The Grand New Opry träffar vi dessa cowgirls och cowboys, genom Annas fotografier, bildspel och Anna själv. Hör henne berätta om mötet med gender outlaws och sexuella freaks, mitt i den miljö en skulle kunna tänka sig att de inte kunde existera.

Kl.21.30 Stockholms Linedancers
Eftersom du dock behöver veta hur du ska dansa kan du också räkna med linedance instruktioner. Från Stockholms Linedancers kommer den mest eminenta instruktören för att lära dig de rätta stegen. Du kan räkna med att bli överraskad. Du kan räkna med att finna din inre hillbilly-redneck-moonshine country identitet. Du kan räkna med att uppträda för en påhejande publik när du och raddansen gör comeback kl 23.30

Kl.22.15 Dj Fransen & DJ Golden Boot
Efter att Annie hälsat välkomna, homo-cowboysen visat upp sig, och du tränat in alla rätta linedanssteg, tar kvällens DJ.s vid, DJ Fransen och DJ Golden Boot. De kommer blanda vilt. Allt från westerns till Mae West till Bluegrass till rhinestone till Dolly Parton till Johnny Cash. Och så mycket mer.

Vi återfinns ungefär en gång i månaden på Högkvarteret. Varje gång med ett tema. Alltid med en cowboyhatt.

« Back to the calendar

10/10/07 – Semafor goes Urban

Semafor bild

Semafor goes Urban
When
Thursday, October 7, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Torsdag den 7 oktober
Kl.18-00
40 kr // 18 år
Med stöd av ABF Stockholm

Första torsdagen i varje månad håller Elise Karlsson och Athena Farrokhzad i Semafor – ett arrangemang på Högkvarteret, i samarbete med Föreningen Idyll och ABF Stockholm. De bjuder in aktuella författare för samtal och framträdanden. Semafor lyfter också blicken mot andra delar av världen genom att presentera utländska författarskap på svenska.

”It’s like a jungle sometimes, it makes me wonder how I keep from going under”, sa Grandmaster Flash. Den här torsdagen letar sig Semafor in i stadens och samtidslitteraturens övergivna byggnader, stängda rum och underjordiska gångar. Lämnar romanens hemmavana villakvarter och ger sig ut i det unheimlich. Går det hemliga kulvertar mellan stadsbyggnadsplaneringen och poesin? Måste historien om flanören alltid följa samma innötta väg? Hur får vi skrivandet att sprawla ut bortom stadens och berättelsens kärna? Kan vi hitta till litteraturens skyddsrum?

Kl.20.00 Litterär Salong
Semafor goes urban och utforskar stadens och litteraturens arkitektur tillsammans med Göran Dahlberg (Hemliga städer) och Lars Mikael Raattamaa (Samlade dikter).

Våra performanceartister Tova Gerge och Ylva Karlsson gör ett framträdande utifrån Marie Silkebergs Material. Vi presenterar även den kinesiske författaren Huan Yan på svenska, i Anna Gustafsson Chens översättning. Efteråt fortsätter diskussionen i baren.

Salongen ordnas i samarbete med ABF Stockholm och Föreningen Idyll.
Välkomna till Semafor!

Läs mer om Semafor här:
http://semaforlitt.blogspot.com/
http://www.pastan.nu/merpastan/semafor-flaggar-for-aktuella-forfattartraffar-1.963987

« Back to the calendar

10/10/06 – Schyssta Folkdansklubben SFK

sfk försök

Schyssta Folkdansklubben SFK
When
Wednesday, October 6, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
SFK - för dej som vill dansa jämställt!
Onsdag 6 oktober
Kl.18-00
20-80kr // 18 år

Schyssta folkdansklubben - för folk som gillar att dansa och spela polskor, schottis, hambo, polkor, polketter och annat som piggar upp humöret!

Klubben är för dig som vill dansa jämställt och skapa en mindre nationalfixerad tolkning av nordisk folkmusik. Alla bjuder upp, en dansar med dem en vill och är alltid fri att tacka nej. Sara Parkman,
KRAA, med medmusikanterna Pippi Ahnström och Maggan Rehn, spelar på premiären. Asgrymma spelmänniskor på alla sätt och vis!

Kl.18.00 Utlärning av grundsteg i polska. Eller så kan man hänga i baren och spisa folkmusik och dricka te eller något annat, som en del dricker i barer. Efter det öppnas dansgolvet för alla danssugna! Baren kommer att ha öppet under hela kvällen, och där kommer folkmusik från när och fjärran att spelas av DJ Alexa.

Kl.20.00 Sunniva Abelli, nyckelharpornas drottning! Har du inte hört henne förut så passa på, den innerligheten får polskans själ att snurra runt det bästa dansgolvets mittpunkt.

Nina Grigorjeva på harpa är ev på G efter kl 22!!!!!

Skrubbspel uppmuntras! Ta med ett instrument och leta upp någon annan som har gjort likadant och spela fult eller fint. Så länge ni inte tar med ljudstarka slagverk eller förstärkare är det helt o.k. Grannarna är lite trötta på fest nämligen...

Inträde: 20kr för fattiglappar, 50kr för de som har råd, 80kr för välbärgade

Varmt Välkomna önskar Alexandra och Zam - som nu skapar den dansbana
vi inte haft o saknat!

*¨*•♫♪♪♫•*¨*•.¸¸♥¸¸

Bästa facebook grupp: Schyssta Folkdansklubben

Bästa facebook event: http://www.facebook.com/event.php?eid=145861485455186

Bästa web: http://schysstafolkdansklubben.blogspot.com

Bästa mail: schysstafolkdansklubben@gmail.com

« Back to the calendar

10/10/05 – Cinema Queer

queerfilmflyer-bild

Cinema Queer
When
Tuesday, October 5, 2010
6:00pm - 18+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Cinema Queer: A night of pleasure!
Tisdagen den 5 oktober
Kl.18–00
50 kr // 18 år

Presenteras med stöd av ABF

Cinema Queer är ett forum för oss som tröttnat på ytliga Hollywoodrullar och bokbaserade svenska deckare. För oss som tröttnat på att variation är synonymt med trådsmala tatuerade tjejer och unga deprimerade män. Hos Cinema Queer väljer vi filmer med annorlunda utgångspunkt. Där det konstiga, normbrytande uppmuntras och ramar och regler ifrågasätts. Där film möter musik som möter konst som möter samtal som möter fest. På Cinema Queer, en gång i månaden, i Högkvarterets underjordiska källarvalv.

På VÄRLDSPREMIÄREN av Cinema Queer rivstartar vi med ett pyrhett program tematiserat 
kring FEMINISTISK PORR. Det är genren som det vridits och vänts på de senaste åren och som fick sin kulmen i och med lanserandet av projektet DIRTY DIARIES förra året. Vi börjar med att uppmärksamma initiativtagaren och 
pionjären Mia Engberg, dokumentärfilmaren med hjärtat i queervärlden. DJ KINKY hela kvällen på porrig, sexig och stönande musik som får vem som helst att börja vicka på höftena.

Kl.19.00 Filmpass 1: Föregångare

SELMA OCH SOFIE
Selma har ett tråkigt jobb och en tråkig pojkvän. När hon träffar Sofie i simhallen kan hon inte sluta att tänka på henne. Feministiskt försök till alternativ porr av och för kvinnor. Om kärlek, åtrå, längtan och kåthet. Stockholm 2001, 18 min

Regi: Mia Engberg, Foto: Ewa Cederstam, Ljud: Marie-Louise Nilebrink, Scenografi: Kajsa Åman, Produktion: Lotta Suarez-Mazar för Sexy Film

COME TOGETHER
I ett projekt på Stockholm Filmfestival låter Mia Engberg flera kvinnor filma sina ansikten med mobilkamera medan de onanerar. De negativa kommentarer i stil med "fan vad fula de är, de kunde ju i alla fall ha sminkat sig” som möter filmen på festivalens hemsida initierade till projektet Dirty Diaries, där blicken inte behöver vara mannens och objektet inte behöver vara kvinnan. 2008, 3 min
Regi och klipp: Mia Engberg

Kl.20.30 Filmpass 2: Dirty Diaries

SKIN
En konstnärlig och vacker film om att återförenas, om att kunna nå varandra igen, om att väcka det som är dött. Om beröring och närhet.
 2009, 13.44 min

Regi och klipp: Elin Magnusson, Kamera: Ester Martin Bergsmark, Klipp, Musik: Boston Boys

PHONE FUCK
Phone Fuck undersöker idén om längtan och avhållsamhet. Om spänningen mellan
att röra och att inte kunna göra det. Om den mentala upphetsningen i att vara på
distans… 
2009, 6.3 min

Regi: Ingrid Ryberg
 Musik: Fever Ray

DILDO MAN
På en strippklubb kan allting hända…
 Medan du blir upphetsad av agera betraktare kanske någon annan använder dig för sin egen njutning. 2009, 4 min

Regi: Åsa Sandzén
 Animation: Åsa Sandzén och Malin Erkkonen 
Musik: Fever Ray

FLASHER GIRL ON TOUR

”Jag vill exponera mig själv för äldre män, vuxna, familjefäder och andra sluskar. Jag är helt seriös. Jag vill inte göra det för att ta revansch på patriarkatet, även om min fitta är betraktad som ett vapen idag. Jag vill bara göra det. Jag vill bjuda dig på lite fitta” 2009, 12.53 min
Regi: Joanna Rytel 
Kamera: Tanya Holm
 Musik: Fever Ray, Screem Club

Kl.21.45 Samtal: Gäst är ELIN MAGNUSSON, konstnär och regissör som till Dirty Diaries bidragit med SKIN. Vi pratar om vad som utmärker feministisk porr, hur nya bilder av kvinnlig sexualitet kan se ut samt hur viktig formen är för alternativ pornografi. Tillsammans med samtalsledaren ALICE KASSIUS EGGERS väcker vi liv i det uttjatade ämnet SEX.

« Back to the calendar

10/10/02 – Tryckarklubben – HEARTBREAK

heart-breakaffe

Tryckarklubben - HEARTBREAK
When
Saturday, October 2, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Tryckarklubben: livekaraoke, tryckarklassiker, högläsning!
Lördag 2 oktober
Kl.18-01
20 år // 50 kr
Genomförs med stöd av ABF

Hösten är här för att stanna och vi vet vad det betyder. Det betyder regn, snålblåst och heartbreaks. För att verkligen grotta ner oss i den känslan är Högkvarteret förstås inte sena med att bjuda in till Tryckarklubben Tema: HEARTBREAK. Alltså brustna hjärtan, vi körde på en fågel och begravde den och snoriga näsor. Förutom att du får en ursäkt att dansa tryckare med en massa najsigt folk, låter vi alla gräva ner sig samt dela med sig - på riktigt - av tidigare och kanske nuvarande heartbreaks.

Kl.20:00 För att riktigt ge utlopp för våra brustna hjärtan inleder vi kvällen med livekaraoke med Maria Willstedt. Hon sitter vid pianot, lika bedårande och sjukligt begåvad som alltid för att kompa dig när du sjunger tryckarkaraoke för allt vad du är värd. Sedan kör vi hela kvällen, 1 gång i timmen, levande ljus, piano, stämsång och längst fram du!

Vår hostess under kvällen är fröken Hårding. Hon kommer att presentera karaoken, vara en stöttande axel i mörkret, ge betryggande ord från scen samt samla in och framföra era heartbreaks som ni redan nu kan skicka in, anonymt förstås, till elin@hogkvarteret.se. Märk ditt mail ”heartbreak” och vi lovar att det kommer att läsas upp från scenen under Tryckarklubben.

Kl.23:00 Fröken Hårding framför era och allas Heartbreaks
Kanske är det vad som krävs för att du ska gå vidare från att du kom på din tjej med rörmokerskan? Att din bror blev ihop med din stora kärlek och att ni nu tvingas fira veganjul ihop? Att du varit kär i Michael Jackson i 14 år och nu är chansen förbi?

För att ackompanjera kvällen har vi bjudit in Slut’n’Hoes som tillsammans med vår hustryckardj Siri Hjorton Wagner kommer att leta i sina mest skamliga och mörka mellanstadiehörn efter musik som kommer att få dig att re-bound-hångla som aldrig förr.

« Back to the calendar

10/10/01 – Klubb Rekonstruktion

rekonstruktion -bild2

Klubb Rekonstruktion
When
Friday, October 1, 2010
6:00pm - 20+
Where
Närkesgatan 8
Stockholm
Other Info
Klubb Rekonstruktion
Fredag 1 oktober
Kl.18-01
Fri entré fram till 20.00 sen 40 kr
20 år

Framtiden är en konstruktion, den riktning våra medvetanden har i nuet om det som ännu inte har hänt. Den består av de farhågor och förhoppningar vi formulerar tillsammans. Denna ömtåliga framtid vill vi under kvällens gång rekonstruera tillsammans med dig! Vi bjuder på ett interaktivt noiceperformance, retrofuturistisk musik och projektioner samt röster från framtiden.

Kl.22 Noiseperformance: Ställ dig i röstbåset igen och skrik ut ditt hat, din ilska och förtvivlan över den politiska mardröm som råder. Vi hjälper dig att kanalisera dina känslor i ett interaktivt noiseperformance i form av primalskriksterapi.

Retrofuturistisk musik //
Framtiden är ett populärt musikaliskt tema. Vi spelar några av de artister som har format vår syn på framtiden: Future Sound Of London med sin drömska ambient och collagetechno, Kraftwerk med sin romantiska modernism och Atari Teenage Riot med sin anarkistiskt visionära digitala hardcore.
Bakom musikmaskinerna; Stockholms Gothkör, Gustavo, Onsdagskaninen och Daddies on Acid.

Projektioner //
Vi visar bland annat musikvideoverk med en innovativ psykedelisk udd från sent åttio/tidigt nittiotal producerade av personerna kring Future Sound of London. Väldigt vackert, väldigt teknologiskt och väldigt framtid!

Röster från framtiden //
Ni får möjlighet att formulera tankar, drömmar och slagord för framtiden - vi låter våra proletära vänner robotarna läsa upp dem senare under kvällen.

Välkommen!

« Back to the calendar